Høy puls i Hong Kong

De første dagene på veien her i Midtens Rike har rast forbi, og vi har allerede rukket å bevege oss fra Hong Kong til den andre destinasjonen på reiseprogrammet, nemlig Guilin, som med sine “beskjedne” 800 000 innbyggere, bare regnes som en liten by i kinesisk målestokk. Oppholdet og programmet så langt har vært fantastisk, men jeg skal ikke legge lokk på at alt bare er regnbuer, flyvende elefanter og såpebobler. Etter fire dager på reisefot er døgnrytmen fortsatt på jordet, og det kan timelange våkeperioder på nattestid brukt til finfine aktiviteter som tak- og veggstirring vitne om. Å komme seg til Hong Kong skulle heller ikke være så greit, og begynnelsen på reisen bød på en real flytur fra helvete ved siden av det verste av det verste som er å finne av mennesker. Vi har alle hørt historier om hvem som kan bli sidemannen, og hvor ille han eller hun kan være når en skal reise med fly, men du havner jo aldri ved en sånn person, sant? Så feil kan man likevel ta; svett bannende, slesk, aggressiv, svær, paddelignende tysker sier sitt. Lovordene er kanskje ikke mange, men Hong Kong kan uten tvil snakkes om i mer positive vendinger.

20140301-img_0060

Utsikt over Kowloon fra Hong Kong-øya.

Urbanitet, en skyskraperjungel som tvinger deg til å vende hodet helt tilbake for å se det blå der oppe (det hvite i vårt tilfelle), luksusbutikker og 5-stjernes hoteller i høyt antall, neonbelyste bygninger på nattestid som selv får stjernene til å blekne, sportsbiler, dresskledde økonomer fra hele verden, menneskehav rundt hvert gatehjørne, og en havn med endeløs trafikk av cruiseskip og lastebåter. Hong Kong er uten tvil et sted som byr på liv og adrenalin, og når en kommer fra en liten og slapp plass som Fetsund er det uungåelig med høyt gir og tilsvarende høy puls. Byen er likevel ikke bare en overdrevent posh og yrende metropolis på steroider, for like borte i nabolaget finnes det nemlig noe mer enn bare kjøpesentere, velstand og kulturinntrykk som minner om vesten. Hong Kong kan også med sine gamle shabby, boligblokker, rare lukter og gater fylt opp til randen av butikker, markeder, gatekjøkken og restauranter som selger og serverer alt mellom himmel og jord, by på verdenen til de som ikke nyter like godt av byens velstand. I havet utenfor finnes det også mange øyer, som med palmeskoger, banantrær, åser, deilige strender og sjømatrestauranter ved vannkanten fungerer som fristeder fra byens mas. Her er det ikke trykkende og fuktig luft stengt inne av de høye bygningene som råder, men heller frisk sjøbris mot ansiktet og rolig stemning. Hong Kong er derfor ikke bare en by som belønner den som ankommer med feit lommebok, men kanskje heller den som vil spise noe sånt som fritert brennmanet, utforske rare og shady nabolag, vandre barbeint ned en strand og som søker det reale og ekte eventyret.

20140301-2014-03-01-13-39-33 20140301-img_0050
20140228-dsc08349 20140302-dsc08505

Oppholdet i Hong Kong har uten tvil vært interessant, og kanskje spesielt spennende da det skiller seg så enormt mye fra hva vi har i vente de neste ukene; det levner liten tvil om at små Miao-landsbyer og besøk på Håpskolen vil stå i sterk kontrast til skyskrapere, shopping og rikdom. De neste dagene venter nye eventyr langs Li-elven i Guilin og Yangshuo, følg med!

Sjefen.

1 Response

  1. Thinh says:

    Du skriver bra. Forsett å kos deg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *