En sjø av skyer

Etter å ha bodd snart to år i lille, sunnmørsalpebefengte Ørstavik, har det vært uungåelig å utvikle en forkjærlighet for fjellet. I løpet av tiden på folkehøgskolen har mange en topp blitt besteget, og gode turopplevelser med skyhøy kvikklunsj-faktor har ikke akkurat vært mangelvare. Sunnmørsalpene er definitivt av en kaliber som høster komparativer, og kanskje til og med et superlativ eller to, men det er likevel ingen tvil om at Huangshan, eller de såkalte Gule Fjellene, får selv fjellheimen i Ørstavik til å blekne.

soloppgang-10

Helt sør i den nokså fattige Anhui-provinsen i det østlige Kina finner vi fjellene som går for å være blant de vakreste i hele Midtens Rike. Det er få kinesiske fjell som er besøkt av så mange turister årlig som de Gule Fjellene, og det er ikke uten grunn. Det finnes et kinesisk uttrykk som sier at dersom man har besøkt de fem hellige fjellene i Kina, trenger du aldri å besøke andre fjell. Skulle du derimot besøke de Gule Fjellene, vil du heller ikke trenge å besøke de fem hellige. Uttrykket får tydelig frem Huangshans unike skjønnhet, og fjellene skrev seg inn i kinesiske historiebøker allerede på 700-tallet da det angivelig var skaper- eller funnstedet for “udødelighetens eliksir”. Det er vel liten tvil om at noe sånt som en eliksir aldri har eksistert,  men legenden har likevel en fin symbolikk i seg da Huangshan blir udødeliggjort i hjerte og sinn til de som måtte oppleve fjellenes vidundre…

soloppgang-11 soloppgang-8

Kinas vakreste fjell? På 1600-tallet ble det faktisk opprettet en egen kunstskole, Shanshui (Fjell og vann), som spesialiserte seg i gjengi fjellene på lerret. 

Lovordene om Huangshan er mange, men når en skal snakke om fjellenes skjønnhet og unike karakter er det tre ting som bare må nevnes; sky- og tåkehavet,  bartrærne og de spesielle granittformasjonene. Sammen med varmekildene i området utgjør disse de såkalte “four wonders of Huangshan”, men da jeg under mine to besøk i fjellene hverken har sett eller dyppa meg i varmtvann, har jeg fint lite å si om akkurat det. Det tre førstnevnte er likevel sett og opplevd, og det er nettopp de som gjør fjellene så spesielle.

huangshan-10

Du vil ikke kløne det til her.

De Gule Fjellene består av et høyt antall granittopper med steiner og blokker i ulike former og fasonger, og videre utover å være flott å se på, kan disse også trigge fantasien. Med mindre dine kreative sanser er fullstendig fraværende, er det mulig å se både aper, dyr og mennesker, og når bartrær klamrer seg fast til bar stein og vokser rett ut av berget, blir det hele et spektakulært skue. At trær kan vokse rett ut av fjellet så høyt som 1800 moh. uten å gi etter for vær og vind, er ikke annet enn fascinerende. Mange av trærne er flere hundre år gamle, og de får ytterligere sjarm ved at enkelte har navn og historier knyttet opp mot seg. At ett tre i den norske fjellheimen skulle ha fått navnet “velkomstbartreet”, eller “bartre som skilles fra venner”, er ganske absurd, men det er en kinagreie og jeg gjør ikke annet enn å elske det.

soloppgang-6 huangshan-11

Kan du se apen som skuer ut over skyhavet?

Det er nok likevel tåke- og skyhavet som jeg finner mest interessant, selv om disse også kan være et mareritt og en forbannelse for den som måtte begi seg opp de mange trappetrinnene for å nå toppen.. To år på rad har jeg sammen med klassen opplevd å vandre i tett, tett tåke, og når en ikke ser mer enn 10 meter fremfor seg, er våt av fuktighet, og vandrer i en trapp uten ende, kan negative tanker fort ta overhånd. I år var det så ille at det ikke engang var noe poeng å ta et bilde på vei opp, selv om det kanskje hadde vært fin dokumentasjon på kjedelig turvær. Likevel, når en står opp til oransje sol som stiger opp fra det dansende skyhavet under deg, og ser landskapet som dagen i forveien var innhyllet i tåke,  glemmer man morsomt fort verkende føtter, gårsdagens pine og de mange timene med trappevandring og melkesyre som står fremfor deg..

soloppgang-4

Over og ut – 再见
Michael – 米卡尔

De Gule Fjellene står også på Unseco’s verdensarvliste.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *