Ankomst

“Du vekker ‘æ sjæl og kjenner æ helt aleine
Du kjenner at nå, det er nå du må stå for det du gjør sjæl
Skaffe ‘ræ lønn – aleine
Lage ‘ræ mat – aleine
For nå må du finne ut hvem du er”

En ting er å reise rundt med folkehøgskolen eller en god venninne i Kina, noe helt annet er å flytte dit på egenhånd. Sangen til Trond Viggo som vi sang i alle mulige sammenhenger på folkehøgskolen til betydningen forsvant, er kanskje for første gang i livet passende. Det er så mye nytt. Så mange ting som skal ordnes, og når man har et ikke-eksisterende nettverk rundt deg, så kan det være litt vanskelig. “Hvorfor fungerer ikke det kinesiske sim-kortet mitt? Hvordan skal jeg skjønne vaskemaskinen når alt står på kinesisk? Hva slags mat bestilte jeg egentlig nå?”. Hva gjør du når du er midt i sentrum, t-banen har parkert for kvelden, du leter desperat etter taxi sammen med halve Shanghais befolkning og er strandet på en fortauskant i mer enn to timer før du kommer noen vei? Det er ingen du kan ringe som kan komme til unnsetning. Hjelpesløsheten og frustrasjonen har tidvis vært stor, og man er kanskje ikke så voksen og erfaren selv om man er “hele” år og har satt ut i verda med godt mot.

Etter å ha kommet hit har det slått meg hvor greit det egentlig er hjemme. Ikke bare har man folk, både venner og familie, som kan hjelpe deg med praktiske ting som å flytte, eller handle den overmadrassen på IKEA, men på grunn av språk er det også lett å få den informasjonen du trenger. Mine elendige språkferdigheter i kinesisk og kinesernes dårlige engelsk er mildt sagt en dårlig kombinasjon, iallefall inntil videre, og når innstillingen til universitetet ser ut til å være “den info’n mårru finne ut’ta sjæl, gutten min”, blir man noe oppgitt og frustrert i mangelen på svar. Det løser seg likevel alltid på et vis, selv om det tar tid og tøyer tålmodigheten. Simkortet fungerer, men å bruke vaskemaskinen er fortsatt som å spille lotto; hvem vet hvilken tilstand klærne er i etter vask. Ødelagte klær i vaskemaskinen er vel sånt man blir selvstendig av.

Zhenjiang-6
Det har vært litt humpete til nå, men kanskje asfalt venter rundt neste sving.

You may also like...

1 Response

  1. Patrik says:

    Du er fantastisk brodern!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *