Nasjonaldagferie

Etter bare to og en halv uke på skolebenken var det tid for ferie i sammenheng Kinas nasjonaldag den 1.oktober. På denne dagen for 65 år siden ble Folkerepublikken Kina opprettet etter at kommunistene vant en blodig borgerkrig mot nasjonalistene. Det er slike hendelser det blir nasjonaldag av, spesielt etter 100 humpete og turbulente år på den politiske arenaen. Nasjonaldag i Kina innebærer likevel ikke parader og ekstrem flagging som vi ser i Norge, men for folk flest betyr dagen en uke fri fra både skole og jobb. Jeg har alltid tenkt på ferie som utelukkende positivt, og positivt ser jeg også på denne uka, men det skal likevel sies at ferie i Kina er noe litt annet enn i det kjære hjemland.

megFeirer nasjonaldagen.

En uke fri sa folk, men skole på både lørdag og søndag måtte til, og det for å “ta igjen det tapte”. Ferien varer fra 1.-7.oktober, og mandag og tirsdag den 6. og 7.oktober er teknisk sett en del av den, men disse dagene må likevel tas igjen, og når skal sånt finne sted? Jo, i helgen. En uke ferie du liksom, for en illusjon. Forrige søndag er første søndagen i mitt liv jeg har gått på skolen, og det blir helt sikkert ikke den siste søndagen i løpet av dette året. Jeg er usikker på om jeg skal verdsette de tre fridagene jeg fikk, eller om jeg skal føle meg lurt og bedratt over lørdags- og søndagsskole. Er glasset halvfullt, eller halvtomt? Halvfullt. Etter noen travle uker med mye pugging fra morgen til kveld, selv i helgene, føles ferie nokså godt og avslappende. Denne ferien får iallefall godt frem at det er store kontraster mellom Norge og Kina når det kommer til ferie og bestemmelser om arbeidstid. Her i øst får folk knapt tre dager fri fra jobb og skole, mens enkelte i Norge snakker om 6 timers arbeidsdag, og norsk lærerstab går i kriseberedskap dersom noen tar opp arbeidstidspørsmål. Kina og Norge er kanskje ikke helt sammenliknbare, men jeg vet likevel ikke hvor mye vi kan klage.

Meg 2
Nasjonaldagselfie.

For folk flest betyr nasjonaldagen en uke fri fra både skole og jobb. Det høres jo fint og flott ut, men “folk flest” får meg nesten til å grøsse. Kina, verdens tredje største land, nærmere 1,4 milliarder mennesker, 24 millioner i Shanghai fylke, et hav av mennesker som jobber langt borte fra familien, og de får ferie. Vet du hva det innebærer? En av verdens største årlige folkeforflyttninger da kinesere flest endelig får muligheten til å returnere til hjembygda hvor kjente og kjære venter, og en av årets få muligheter til å være turist. Det er anslått at mer enn en million mennesker var innom Shanghais togstasjoner den første feriedagen, og over en million besøkte The Bund, elveområdet i byen, lørdag. Flyplasser, busstasjoner, turistattraksjoner og motorveier er overfylte og kaotiske. Ferie betyr en mulighet til å få igjen pusten etter hektiske skole- og arbeidsdager, men hiver du deg på den kinsiske turistflodbølgen er jeg redd du er mer utslitt ved feriens ende enn siste arbeidsdag. Å bevege seg ned til sentrumsområdene i Shanghai er i disse dager risikosport, og jeg tror jeg har gjort klokt i å holde meg i nærheten av campus, som nå nærmest er helt forlatt. Litt eventyr har det likevel blitt, for onsdag gikk turen til Nanjing, og under kan dere se hvordan tilstandene var der.

folkemengder_0

You may also like...

2 Responses

  1. Mormor says:

    Hei Michael. Du er en dyktig skriver og historiker. Liker å lese dine kommentarer. Her er det høst, røde og gule blader på trærne, men det føles som vi fremdeles har vår. Det var 15 varmegrader i går.

    Ser frem til neste brev.

    Klem fra mormor

  2. Renate says:

    Heisann! Enig med “mormor” i at du skriver veldig bra! Du får med mye fakta samtidig som det er personlig og har et bra driv. Kanskje det er forfatter du skulle bli! Jeg kjøper boka! Jeg prøvde forresten å sende en del meldinger på mobilen din, men fikk de ikke igjennom, og det var jo ikke så rart når du har kuttet nummeret. Dette er sikkert ikke rette stedet å legge ut noe personlig, men jeg har fortsatt ikke opprettet noen Facebook-profil…. Jeg leser i hvert fall bloggen din og håper du har det bra! Håper du har funnet deg en kollokvie- gruppe å studere med- det er alltid bra å ha det sosialt mens man lære, og sikkert nyttig å høre den rette uttalen fra kinesere. Lykke til videre! Du er tøff! Klem fra Renate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *