To get rich is glorious

Det er ingen stor, ei heller vel skjult, hemmelighet, at den som har penger kan ta seg opp og frem i verden. Spretten bil, fin bolig, middager på byens beste restauranter, dyre drinker, billetter på første klasse og flust av “venner” som ikke sier nei takk til hverken kakebiter eller smuler. Penger kan gi deg så mangt. Med flexing av feit lommebok og de materielle godene som penger gir, følger også gjerne status. I Kinas mest kommersielle by, Shanghai, kan penge- og statushysteriet tidvis oppfattes som enormt. Byen er verdens største årlige produsent av millionærer, og her er nok av dem som strever etter å ha det nyeste, dyreste, fresheste og hva enn som kan skyte både status og ego opp til nye høyder. Det er et evig jag, og når du først har hevet deg på, stanser ikke karusellen med det første.  Når man kommer fra lille Norge hvor særs fine restauranter, butikker og utesteder ikke er særlig mange, og når man ikke er særlig opptatt av å anskaffe det nyeste, dyreste eller fresheste, kan Shanghai virkelig gi deg nye, ukjente inntrykk.

Shanghai-2
Det er ikke bare skyskraperne som sikter mot skyene i Shanghai. 

Det skal mye til for ikke å oppdage rikmannskulturen som er med på å sette sitt preg på Shanghai. Symptomene er flere, og gode eksempler er kjøpesentere i alle byens distrikter fylt opp med butikker som mer eller mindre ville sprengt mitt budsjett ved et varekjøp, og eksklusive barer og klubber i beste strøk med minimumskrav om å drikke for minst 4000 RMB, noe som tilsvarer drøye 4400-4500 norske kroner, eller mer. Ja, de finnes virkelig. Nå er jeg riktignok ikke kjent for å være den som går ut hver helg, men jeg tviler på at du finner mange, om i det hele tatt noen (?), av disse utestedene i Norge. Luksusmarkedet er virkelig enormt, og du trenger ikke nødvendigvis å dra hele veien hit for å se det, for er du bereist i Europa kan det også godt hende du har sett kinesiske turistgrupper flokke seg om merkebutikker som Gucci og Luis Vuitton. Kinesiske turister går i enkelte vestlige storbyer for å være blant de beste kundene av vesker og merketøy, og i følge en av mine aller beste venner her i Kina, hvis kinesiske far jobber som reiseguide for kinesere i Tyskland og omegn, har enkelte turister tatt med seg mer enn hele 30 000 – hold deg fast – euro (!) for å dra på veskeshopping i byer som Paris og Frankfurt. For en som fortsatt bruker en sliten skolesekk fra ungdomsskolen, og som bare er fin på det når han drikker te (pose-te er å anse som vulgært, og er stort sett uaktuelt. Neida, joda, neida), er det mildt sagt en kontrastfull og forunderlig verden som til dels utgjør Orientens Perle.

“To get rich is glorious”. Eimen av det berømte utsagnet til Deng Xiaoping, formann Maos etterfølger som reformerte den grøftkjørte kinesiske økonomien på 80-tallet, henger fortsatt igjen i luften her Shanghai. 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *