Inn i sauens år

Etter vel en og en halv måned med kinesisk nyttårsferie, var det denne uken igjen tid for å komme seg tilbake på skolebenken. Ferien har vært lang og behagelig, og med et tre uker langt opphold hjemme i Norge og feiring av 1. – 5.nyttårsdag i Dalian i Nord-Kina, har den ikke minst vært innholdsrik. Dette var faktisk min første feiring av kinesisk nyttår i Midtens Rike, og selv om jeg feiret meg inn i sauens år alene på “La Bamba”, den meksikanske puben rett borti veien som hevder å være “your home away from home”, var det interessant å bli invitert inn i en kinesisk familie for å få et lite innblikk i lokale nyttårstradisjoner. Ettersom befolkningen i Shanghai består av et enormt antall migrantarbeidere som alle drar tilbake til hjemlige trakter for litt familietid, er byen nærmest som en spøkelsesby på denne tiden av året, og da er det kanskje ekstra greit å komme seg bort. Man kan nesten ikke dra alene på “La Bamba” hver dag heller.

Nyttårsaften-5
Fyrverkeri sett fra vinduet. 

Kinesisk nyttår, eller spring festival, er den absolutt viktigste høytiden i Kina, og kan på mange måter sammenliknes med den posisjonen julefeiringen har i Norge og vesten. Familietid, lykkeønskninger, godterier, store mendger mat, fyreverkeri til alle døgnets tider, gaveutveksling i form av røde konvolutter som inneholder penger (gis i all hovedsak til barna), rød pynt (lykkefarge), er bare noen stikkord som er med på å utgjøre en feiring som har dyp forankring i kinesisk kultur. Nyttårsfeiringen er rett og slett hellig, og det sies at verdens største, årlige folkeforflytning finner sted i Kina når folk og fe krysser dette gigantiske landet for gjenforening og nyttårsmiddag. Et lite googlesøk kan fortelle meg at i løpet av den 40 dager lange perioden som utgjør Spring Festival, skal det ha blitt foretatt rundt 3,6 milliarder passasjerturer, og de fleste av dem under “fellesferien” (ca en uke lang og sammenfaller med nyttårsaften). Tallet er hinsides, og dere kan forestille dere kaoset på kinesiske veier, togstasjoner, flyplasser og alt som finnes av kinesiske transportårer. Driving home for Christmas? Driving home for Spring Festival, tenker jeg vi heller sier.
Nyttårsaften-14
Hotell i Dalian. Inspirert av Disney eller Galtvort?

Nyttårsfeiringen er definitivt ikke den tiden av året du skal tilbringe alene, og dette var noe jeg raskt skjønte under min særs interessante feiring av det nye året på “La Bamba”, mitt kjære hjem borte hjemmefra. Bekymringsmeldingene fra mine kinesiske venner var mildt sagt mange: ‘米大侠,你一个人过节实在不行. Michael, dette går bare ikke’. En nyttårsfeiring alene på La Bamba er tydeligvis litt som en julefeiring alene på gutterommet mens man er i kledd joggebukse, gamer World Of Warcraft, slurper cola, har hånda godt planta ned i potetgullposen og venter på at grandisen i ovnen skal gjøre seg ferdig, bare sånn for å trekke en analog. Neida, nå overdriver jeg, men det er et pittelite poeng der. Kinesisk nyttår er likevel ikke min høytid, jeg har inget forhold til tradisjonen, så jeg tar ikke så tungt på det. Det er en viss ironi over det hele. Nyttårsaften ble kanskje feiret alene, men de første nyttårsdagene i Nord-Kina veide opp, og vel så det. Store mengder mat, bra folk, nye omgivelser og litt kulturinnblikk. Tallet på kinesiske provinser jeg har besøkt er nå oppe i 17, av totalt 34 administrative enheter, og det er heller ikke så verst! Halvveis.
Nyttårsaften-10
Veien mot en moderne storby..

 

Michael

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *